Croissant


ส่วนผสม ครัวซองค์ (Croissant)
แป้งขนมปัง 1000 กรัม
ยีสต์ 25 กรัม
น้ำตาล 50 กรัม
เกลือ 20 กรัม
สารเสริมเคเอส 505 12 กรัม
เนยสดชนิดจืด 120 กรัม
น้ำเย็น 550 กรัม
เนยสดสำหรับรีดครัวซองค์ 500 กรัม

Ingredients : Croissant

Bread Flour 1000 grams
Yeast 25 grams
Sugar 50 grams
Salt 20 grams
KS 505 Bread Improver 12 grams
Unsalted Pure Creamery Butter 120 grams
Cool Water 550 grams
Croissant Butter 500 gram

ขั้นตอนในการทำครัวซองค์

1.เตรียมวัตถุดิบส่วนผสมให้พร้อม
2.บัตเตอร์ครัวซองค์สำหรับรีด ทุบให้เป็นแผ่นสี่เหลี่ยม ความหนาประมาณ 1 ซ.ม. เข้าตู้เย็นให้แข็งตัว

วิธีทำครัวซองค์

1.นำแป้ง, ยีสต์ เข้าเครื่องผสม ใช้หัวตะขอตีด้วยความเร็วต่ำ ให้แป้งและยีสต์เข้ากัน
2.เติมน้ำตาล, เกลือ, สารเสริมเคเอส 505 ลงไป ตามด้วยน้ำเย็น ตีผสมพอเข้ากันแล้ว จึงเติมเนยสดชนิดจืด เปลี่ยนเป็นความเร็วปานกลาง ตีส่วนผสมให้เข้ากัน
3.นำขึ้นมารีดบนเครื่อง ให้เป็นสี่เหลี่ยม นำเนยสดสำหรับรีดครัวซองค์ใส่ตรงกลาง ห่อให้สนิท นำไปรีดเป็นแผ่นยาว สำหรับพับ (3 ทบ) พับตามจังหวะ รีดเข้าตู้แช่แข็งให้เนยแข็งตัว) รีดครบ 4 ครั้ง เก็บเข้าตู้แช่แข็ง พักให้แป้ง (โด) แข็งตัว จึงนำมารีดเป็นแผ่นบางตัดขึ้นรูปสามเหลี่ยม ม้วนขึ้นรูปครัวซองค์ เรียงใส่ถาด ปล่อยให้ขึ้นเต็มที่ก่อนเข้าเตาอบ ทาไข่ให้ทั่ว
4.นำเข้าเตาอบ กดสตรีมไอน้ำ อุณหภูมิที่ 220 องศาเซลเซียส อบประมาณ 18-25 นาที อบจนกระทั่งสุก

สูตรและวีธีทำครัวซองค์ (Croissant recipe)

Directions: Croissant

1.Prepare all ingredients
2.Cut Croissant Butter kneading into squares (thickness 1 cm.) and place into the refrigerator

Directions

1.Put Bread Flour, Yeast into the mixing bowl using squirrel head, mix at low speed 2.Add sugar, salt, KS 505 Bread Improver and cool water then add butter and change mixer to medium speed
3.Put the dough to the dough sheeter, place butter on the middle of the dough and wrap the butter with the dough. Sheet the dough into a long strip and fold 3 times as sheeting is done. Place the dough into the freezer and sheet another 4 times. Keep the dough in the freezer until the dough is firm. Sheet thinly and cut into triangle shape and roll to form the croissant shape then place it on tray. Let it proof before baking and spread the surface with egg.
4.Bake in steam oven with temperature of 220 ํc for 18-25 minutes.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s